“Vi ønsker ikke krig. Vi skal undgå den. Derfor skal vi kunne afskrække Rusland fra at angribe”

Donald Trump

“Vi ønsker ikke krig. Vi skal undgå den. Derfor skal vi kunne afskrække Rusland fra at angribe”

Mette Frederiksen gør søndag aften på vej hjem fra London-mødet status efter “en begivenhedsrig weekend”

Mette Frederiksen (S), statsminister og Keir Starmer (Labour), premierminister, Storbritannien
Billedtekst

Mette Frederiksen (S), statsminister og Keir Starmer (Labour), premierminister, Storbritannien

Foto: S

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør søndag aften - på vej hjem fra mødet med Europas ledere i London - status efter “en begivenhedsrig  weekend".

“Jeg er glad for, at den slutter med stort europæisk sammenhold her i London,” skriver Mette Frederiksen i et opslag på Facebook - uden at komme nærmere ind på de voldsomme scener i det ovale værelse i Det Hvide Hus i Washington fredag, hvor Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj blev verbalt overfaldet af først den amerikanske vicepræsident J. D. Vance og dernæst af USA’s præsident, Donald Trump.

Kontrasten til mødet mellem Europas ledere - samt den canadiske regeringschef - i London var slående. I London fik Ukraines præsident den stærkest mulige opbakning, og han blev behandlet med den dybeste respekt:

Danmark står stolt bag Ukraine og det ukrainske folk

“Danmark står stolt bag Ukraine og det ukrainske folk. Det kunne jeg endnu engang fortælle præsident Zelenskyj, som deltog på mødet i dag. Og dér står vi langt fra alene. Støtten til Ukraine består. Det er vi alle enige om,” skriver Mette Frederiksen.

“Vi skal gøre Ukraine så stærkt som muligt”

Statsministeren opsummerer efter London-mødet, at situationen nu handler om tre ting:

“Vi skal gøre Ukraine så stærkt som muligt: Levere våben. Styrke deres forsvarsindustri.”

“Samtidig med det skal vi svække Ruslands krigsøkonomi. Med flere og hårdere sanktioner. Rusland er et stort land. Men Europas økonomi er væsentlig større. Det skal vi huske. Og det er nu, vi skal udnytte den styrke.”

Europa skal opruste

“Derfor er det tredje også, at vi skal bruge vores økonomiske styrke til at blive militært stærkere. Europa skal opruste. Vi ønsker ikke krig. Vi skal undgå den. Derfor skal vi kunne afskrække Rusland fra at angribe Europa igen.”

Mette Frederiksen betegner søndag efter London-mødet over for TV 2 scenerne i Washington i det ovale værelse fredag som “triste”.

Men efter London-mødet konstaterer den danske statsminister, at det europæiske sammenhold “er stærkt”. Og det gør hende “optimistisk”.

Åbner for dansk deltagelse i fredsbevarende styrker

Mette Frederiksen oplyser over for TV 2, at Danmark har “et åbent sind” i forhold til at deltage i en eventuel fredsbevarende styrke i Ukraine.

Statsministeren understreger, at en sikkerhedsgaranti for Ukraine nok så meget handler om at beskytte kritisk infrastruktur og vigtige samfundsinstitutioner:

"Når der er fred, bliver linjen i Ukraine så ufatteligt lang, at den der forestilling om, at man har en linje, og så står der europæiske soldater og vogter over hver centimeter, det kan man ganske enkelt ikke.”

Jan Kjærgaard

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Mio Nielsen (ikke efterprøvet) den Mandag den 03.03.2025 - 12:39

I USA findes der respekterede og koldblodige analytikere (Mearsheimer), der i årevis har gjort opmærksom på at krigen mellem Rusland og Ukraine er en følge af Ukrainske provokationer og amerikansk geopolitik. Rusland skulle nedbrydes ved hjælp af denne krig, for derefter at gøre det muligt at knække Kina. Trump ser nok ikke helt klart på dette, men han kan indse at krigen er en blindgyde for amerikanske interesser. Nu håber Europa at vi kan vinde krigen for Ukraine. Det, der mislykkedes for USA kan vi klare. Og i den sammenhæng nægter vi at erkende, at den krig Rusland indledte i -22 var en konsekvens af USA's forsøg på at "indkredse" Rusland og Kina med regime-change operationer.

Indsendt af Peter Jensen (ikke efterprøvet) den Mandag den 03.03.2025 - 16:00

Som svar til af Mio Nielsen (ikke efterprøvet)

Der er behov for et valg i Ukraine, hvor ukrainerne bliver spurgt. Der skal aftales en midlertidig våbenhvile under valget, som skal observeres af både USA, EU og Rusland. Derefter er der grundlag for fredsforhandlinger, når Ukraine har en regering med demokratisk legitimitet. Alle danskere, der er kritiske over for fredsforhandlinger, skal tilbydes gratis bustransport til frontlinjen ved Kramatorsk. Det er et problem for Ukraine, at rigtig mange gerne vil kæmpe mod Rusland i Ukraine i Skandinavien, men at langt færre vil forlade Skandinavien for reelt at deltage i kampen.

Indsendt af Arne Jensen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 11:42

Som svar til af Peter Jensen (ikke efterprøvet)

Peter Jensen Du skriver: "Der er behov for et valg i Ukraine" Der kan ikke udskrives et valg i Ukraine, så længe der hersker en krig. Ifølge den den Ukrainske forfatning, kan en valghandling ikke gennemføres, hvis ikke der kan ske en afstemning i hele landet. Så længe der er besatte områder i Ukraine, kan et valg ikke gennemføres. Den værende præsident i Ukraine er en legitim valgt præsident. Men det er problematisk når USA præsident ikke anerkender forfatningen i Ukraine. Rusland vil ikke acceptere en våbenhvile under nogen omstændigheder. Luhansk - Donetsk - Zaporozje - Kherson er ikke russisk territorier, de er ligesom Krim besatte områder. Og der kan ikke udskrives valg før disse områder er tilbageerobret eller opgivet og afgivet til aggressoren. Hvis du tror på, at der i Saudi Arabien blev ført fredsforhandlinger, så må det da også for dig være en undren, hvorfor var Ukraine ikke med ved denne fredsforhandling. Nej USA og Rusland forhandlede om hvordan Rusland kunne overtage de 4 regioner plus Krim, og at USA kunne få rettighederne til udvinding af de sjældne jordarter i Ukraine.

Indsendt af Thor (ikke efterprøvet) den Mandag den 03.03.2025 - 15:42

De europæiske NATO-lande har i årtier fedtspillet og nasset på USA. Fint at det slutter nu. Forhåbentlig er det ikke for sent til at redde Ukraine fra Putin og Trump. Vi begynder også at se konturerne af det, der i en ikke så fjern fremtid skal erstatte NATO, når USA træder ud. Her må Ukraine naturligvis være selvskrevet medlem, når krigen er slut og de russiske styrker tilbage i Rusland. Så måske kan der også komme gode ting ud af dette kaos. Trods alt.

Indsendt af Peter Jensen (ikke efterprøvet) den Mandag den 03.03.2025 - 16:06

Som svar til af Thor (ikke efterprøvet)

Ukraine bliver aldrig medlem af NATO. Så vil Rusland hellere fastholde situationen nu, hvor middelklassen i Moskva hygger sig, imens nogle tjetjenere og nordkoreanere skyder nogle billige iranske droner afsted i bølger i ny og næ, der kan fastholde Ukraine i en permanent krisesituation. Den nuværende situation kan Rusland sagtens fastholde i 10 og 20 år, og det foretrækker de klart frem for ukrainsk NATO-medlemskab. Rusland har aldrig satset på blitzkrig; De foretrækker fastfrosne, opslidende konflikter, som varer i årtier.

Indsendt af Thor (ikke efterprøvet) den Mandag den 03.03.2025 - 16:29

Som svar til af Peter Jensen (ikke efterprøvet)

"Ukraine bliver aldrig medlem af NATO" Enig. NATO kan ssåmænd være død, inden krigen er slut. Men Ukraine er oplagt medlem af den organisation, der kommer i stedet for NATO, som europæerne m.fl. i det stille er i gang med at planlægge i disse tider, og som de selvsagt ikke kan tale så højt om endnu.

Indsendt af Ole Høj (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 00:40

Som svar til af Thor (ikke efterprøvet)

Nato bliver ikke opløst, men vil formentlig hvile latent i hele Trumps præsident periode, fordi han foretrækker Rusland fremfor Europa. Jeg tror, at det vil gå som både under ww1 og ww2, at amerikanerne til sidst kommer og hjælper Europa til fred, svarende til at Nato vågner op til fuld styrke efter næste præsidentvalg i USA. Indtil da må vi klare os uden USA, men jeg har heldigvis det heldige profeti, at Nato vinder over Rusland, og at Rusland opløses til småstater. Sagt af en meget habil spåmand, der også forudså Sovjets opløsning, murens fald og Tysklands genforening Vi tror alle, at vi har vores frie vilje, men den vil altid være begrænset af egen formåen, hvilket faktisk gør os alle til statister i et mesterværk af en global film, som de der virkelig kan se er i stand til at opsnappe og referere fra til alle os andre. Derfor keine hekserei.

Indsendt af Mio Nielsen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 11:30

Som svar til af Ole Høj (ikke efterprøvet)

Ole Høj, din bemærkning om at Rusland vil blive opløst i småstater er interessant derved at denne hensigt er en af årsagerne til krigens opståen. I Ukraine har yderliggående nationalister ikke bare spået, men arbejdet for at opnå dette resultat. Derfor har Rusland følt sig truet, specielt da disse nationalsocialistiske smågrupper fik opbakning af USA og Nato. Til Thor vil jeg sige, at den militære hjælp vi i årevis har fået fra USA, blev betalt af penge der tildels stammede fra dollarens globale brug. Ved at opspare og handle i dollars har hele jorden bidraget til at skabe et pengeprivilegium for USA.

Indsendt af Mio Nielsen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 12:03

Som svar til af Mio Nielsen (ikke efterprøvet)

Jeg kom til at skrive noget forkert, idet Rusland naturligvis ikke bare "følte" sig truet. Nej, truslerne var reelle nok og kom fra mange sider, hvor man både hadede Rusland og samtidigt undervurderede landet. Nu hvor Danmark også er truet, bør vi huske på, at truslerne kun kommer fra et enkelt land, nemlig USA.

Indsendt af Arne Jensen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 20:32

Som svar til af Peter Jensen (ikke efterprøvet)

Peter Jensen Du skriver : "Ukraine bliver aldrig medlem af NATO." Nu var det altså USA der i 2008 forsøgte at presse på, for at Ukraine kunne blive medlem af NATO. Men Tyskland og Frankrig var ikke særlig glade ved denne tanke. Så det har været på tale at give Ukraine en MAP (Membership Action Plan). Ukrainske soldater var deltager i NATO-missioner i Kosovo, ved Middelhavet, i Afghanistan og Irak. Men da den nuværende Præsident er fuldstændig historieløs, så tæller det ikke med. Jeg er ikke helt enige med dig omkring et NATO medlemskab, men det har lange, meget lange udsigter.

Indsendt af Bjarne (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 11:38

Der er brug for EuroNato, bestående af alle hære i europæiske demokratiske lande...koordineret til en samlet slagstyrke... England og Frankrig skal forestå fredsforhandlingerne, da de har den atomare styrke...det eneste Putin forstår...

Indsendt af Nielsen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 14:33

Som den tidligere russiske præsident Dmitri Medvedev sagde til Balterne “ At i lever i frihed er ikke jeres fortjeneste , men vores forsømmelse “ en slet skjult trussel . Og et vidnesbyrd om at Putin aldrig har accepteret opløsningen af Sovjetunionen . Men ser sig selv som ham der bringer landet tilbage i de geografiske rammer der var gældende indtil opløsningen i slutningen af 1991. Så kom ikke og påstå at vi ikke var advaret mod overgrebet på Ukraine og dets selvstændighed - Man kan også se overgrebet på Georgien i 2008 og på Krim halvøen i 2014 som en forløber ( prøveballon ) for det som overgik Ukraine i Februar 2022. Så jo advarslerne har været der , vi har bare snorksovet i timen . Et brat wakeupcall for Europas demokratier.

Indsendt af Mio Nielsen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 04.03.2025 - 20:36

Som svar til af Nielsen (ikke efterprøvet)

For lidt siden har Zelensky skriftligt erklæret sig villig til at komme til forhandlingsbordet med Rusland under Donald Trumps stærke lederskab. Så nu er måske kun danskerne tilbage til at slås mod Rusland.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.