Transportministeren og regeringen kører med håndbremsen trukket
Transportministeren og regeringen kører med håndbremsen trukket
SVM-regeringen er alt for fodslæbende, når det kommer til at udnytte den offentlige transport til at sætte fart på den grønne omstilling

Regeringen fortsætter det uambitiøse og visionsløse arbejde med den offentlige transport. Hvis vi skal nå vores klimamål, så skal der vises politisk vilje – også fra transportministeren.
Kan vi ikke bare komme videre snart - eller er transportministeren fanget i køen på motorvejen?
Vi lever i en tid, hvor konsekvenserne af et massivt overforbrug af Jordens ressourcer viser sig tydeligere og tydeligere.
Nyhederne fra hele verden om oversvømmelser, tørke og historiske vejrrekorder hober sig op måned efter måned, dag efter dag. Det samme gør frygten, når tanken rammer: Hvad bliver det næste? Bliver det min by, mit hus?
Desværre er der ikke et quick fix eller én enkelt løsning til en af menneskehedens største trusler i nyere tid. Men om ikke andet findes der systemer og løsninger, vi kan søsætte, der kan gøre en grøn forskel.
Og man skulle da tro, at den siddende regering ville implementere løsninger for at beskytte sine borgere - ik’?
Læs også:Kæmpe klimasynder endelig på finansloven - forsker: absurd at det er blevet ignoreret
Den offentlige transport er et genialt og intet mindre end et lige-til-højrebenet-værktøj, når vi snakker grøn omstilling af det danske samfund.
Ifølge Svarer-udvalgets endelige afrapportering om en grøn skattereform kan vi forvente, at den danske transportsektor vil være ansvarlig for 39 procent af den danske CO2-udledning i 2030.
Der kan derfor ikke herske nogen tvivl om, at transportsektoren skal udgøre en central rolle i at få Danmarks udledninger reduceret med de 70 procent inden 2030.
Ikke sådan virkeligheden hænger sammen
Vi er mange, der blev overraskede, da regeringen og transportministeren ville hæve prisen på bus og metro, så “[...] folk bliver ved med at cykle.”
Problemet er bare, at det ikke er sådan, virkeligheden hænger sammen.
Det er et stort problem, at ingen regeringer i min levetid har kunne løse det problem
Når vi er nede i supermarkedet, overvejer vi altid, om vi skal tage den billige eller den dyre vare; vi tiltrækkes af tilbud og spotvarer, der er ualmindelige billige; og vi tilvælger ofte flyet, når togturen eller busruten til udlandet er for dyr - eller tager for lang tid.
Det er et stort problem, at ingen regeringer i min levetid har kunne løse det problem.
Og hvad gør regeringen? Giver færre penge til regionerne, som nu er nødt til at nedlægge busruter og hæve prisen, samtidig med at de forringer kvaliteten af den offentlige transport.
En endeløs strøm af larmende motorer
I kølvandet af det, viser tal fra 2023 lavet for Information, at 88 procent af den danske pendling sker i bil. Det betyder, at der i 2023 gik 15 milliarder kroner til kørselsfradrag.
Det er klart som blæk, at regeringen hellere ønsker en endeløs strøm af larmende motorer end klimavenlige hjulspor.
Jeg synes, det er absurd.
Især når man har in mente, at der findes utallige løsninger på at gøre den offentlige transport mere attraktiv; lavere priser, kollektiv trafikbetjening af høj kvalitet, større grad af fleksible mobilitetsløsninger og så videre.
Læs også:Løndumping for skattekroner: Flextrafik-udbud presser virksomheder til underbetaling
Hvad kræver det? Penge, vilje og ansvarsbevidsthed. Men måske også inspiration og gennemtestede metoder.
Svenske tilstande
I Sverige investerer man massivt i den kollektive trafik. Hvis man kigger på tallene, er antallet af passagerer steget med 30 procent mellem 2010 og 2020.
Grunden til Sveriges succes ligger er, at de udvikler og implementerer projekter, der gør den kollektive trafik bedre for de borgere, der har brug for den.
Læs også:Drop klima-skammen: Grøn omstilling med plads til røde bøffer
De fører aktivt pilotprojekter såsom det offentlig-private ElectriCity, der afprøver innovative løsninger for bæredygtig transport.
Det er muligt, og vi kan godt
De investerer i forskning og moderne infrastruktur gennem blandt andet K2, som er Sveriges nationale center for forskning og uddannelse inden for offentlig transport, der udvikler den kollektive trafik, så den følger med tiden og aktivt optimeres.
Og så sørger de ikke mindst for, at den kollektive trafik er pålidelig, effektiv og bæredygtig.
Læs også:Ung SF-kandidat: Politikerne skal sætte handling bag nytårstalerne om unges mistrivsel
Med Sveriges pilotprojekter finder de de bedste metoder for en bæredygtig transportsektor, som andre lande inklusive Danmark nemt kan inspireres af og implementere.
Vi kan godt
Det er en gylden mulighed for regeringen at sætte skub på den danske grønne omstilling.
I stedet for at poste penge i privatbiler og skabe store motorveje, ligesom man har i USA, skulle man hellere benytte sig af alle disse metoder, som virker og forskes i – især i den offentlige transport.
Det er muligt, og vi kan godt.
Kommentarer
Og til de tyndere befolkede…
Og til de tyndere befolkede område, hvor man ikke kan retfærdiggøre busser med hyppige intervaller, bør man nok kigge på de førerløse elbusser, der allerede findes på DTUs område. Hvis man kan kombinere det med et tilkaldesystem med trykknapper eller måske en app, kunne man garantere en acceptabel max. ventetid uden at skulle køre rundt med tomme busser det meste af tiden.
Tilføj kommentar