Sosu’er tier af frygt for fyreseddel – fagforening og stor kommune i nyt samarbejde

Arbejdsmiljø

Sosu’er tier af frygt for fyreseddel – fagforening og stor kommune i nyt samarbejde

En ny aftale mellem FOA og Aarhus Kommune skal sikre, at ansatte i plejesektoren tør tale åbent om kritisable forhold uden frygt for repressalier

Billedtekst
‘Åbenhedsaftalen’ skal ifølge parterne styrke medarbejdere i plejesektorens tryghed ved at udtale sig om kritisable forhold på arbejdspladsen.
Foto: DCStudio on Freepik

Et dårligt psykisk eller fysisk arbejdsmiljø, dårlig ledelse og manglende tid til at tage sig af borgerne.

Det er nogle af de kritisable forhold, en ud af fire ansatte i social- og sundhedssektoren har holdt sig tilbage fra at ytre sig om på deres arbejdsplads af frygt for repressalier eller decideret fyring. 

Det afdækkede FOA i en medlemsundersøgelse fra juni 2023, og det er ifølge Tanja Nielsen, formand i FOA Social og Sundhed, den undersøgelse, der ligger til grund for en ny aftale mellem FOA og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. 

Alle fordelene

‘Åbenhedsaftalen’ skal ifølge parterne styrke medarbejdere i plejesektorens tryghed ved at udtale sig om kritisable forhold på arbejdspladsen.

Samtidig skal ledere og medarbejdere udforme nogle retningslinjer for at ytre sine holdninger, hvor målet er at mindske frygten for negative reaktioner.

Det er afgørende, at de føler sig trygge ved at bruge deres ytringsfrihed – ikke mindst for borgernes skyld

Det skal sikre, at medarbejdere i plejesektoren deltager i den offentlige debat uden at foretage selvcensur og sørge for at åbne dialogen på arbejdspladsen og i offentligheden.

Læs også:Leder til syg sosu’er: Kan du ikke ta' en panodil og komme på arbejde?

Det skal ifølge Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg, sikre, at udfordringer på jobbet eller uhensigtsmæssige arbejdsgange bliver bearbejdet:

“Medarbejdere i sundheds- og ældreplejen har en unik indsigt i hverdagen hos nogle af vores mest sårbare borgere. Det er afgørende, at de føler sig trygge ved at bruge deres ytringsfrihed – ikke mindst for borgernes skyld,” siger han.

Det er helt afgørende for at sikre borgere den bedste pleje

I pressemeddelelsen påpeger Tanja Nielsen ligeledes, at ytringsfriheden ikke sikrer, at medarbejderne kan ytre sig uden at frygte konsekvenser, men at den nye aftale giver den tryghed: 

“Det er helt afgørende for at sikre borgere den bedste pleje og for at give medarbejderne mulighed for at udfolde deres faglighed,” siger Tanja Nielsen og fortsætter: 

“Vil man forebygge forråelse, er det også en forudsætning, at man kan sige de svære ting højt og få stoppet uhensigtsmæssigheder.”

Forebyggelse

Uhensigtsmæssighederne, Tanja Nielsen blandt andet henviser til, er de forsømmelser, der kan forekomme i plejesektoren, noget der blev belyst i TV 2-dokumentaren “Plejehjemmet bag facaden”.

Læs også:FOA-formand: “Jeg bliver chokeret og berørt” 

“Vi tror faktisk, at den her åbenhedsaftale kan gøre, at vi undgår den slags situationer, hvis vi siger det højt, når vi kan se, at der er nogle ting, der ikke er udført ordentligt, eller der konstateres dårlig adfærd ude på den enkelte arbejdsplads,” siger Tanja Nielsen til Ritzau.

Aftalen er den første af slagsen, og Aarhus Kommune og FOA vil løbende evaluere og dele erfaringerne med Kommunernes Landsforening, KL, hvorefter forhåbningen er, at den vil blive udbredt til de øvrige 97 kommuner i Danmark.

Mie Qing Mei Skov Andersen

Studentermedhjælper. Studerer journalistik på RUC.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Bent Menck Andersen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 13.05.2025 - 20:15

Med den mangel der er på Socu-assistenter behøver de ansatte næppe at være bange for at blive fyret.
Den meget omtale i medierne af de ansattes "dårlig" behandling af beboerne fremmer ikke ligefrem lysten til at påtage sig et så utaknemmeligt job.

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Onsdag den 14.05.2025 - 11:03

Dårlig ledelse har aldrig fremmet noget som helst. Det er kommunerne, der har det overordnede ansvar for, at både personale og beboere har de optimale forhold og betingelser.

Jeg synes ikke, det klart fremgår, hvad denne aftale indeholder af forbedringer for at imødegå problemstillingerne. Dårlig ledelse reflekteres i organisationen, men der kan udmærket være viden om kritisable tilgange på medarbejderniveau, der ikke nødvendigvis kommer til lederens kendskab.

Kunne en årlig anonym medarbejdertilfredshedsanalyse udarbejdet af KL/FOA hjælpe med at give et praj om, hvor der er problemer, så kommunen får mulighed for at reagere rettidigt og skære ned på de kedelige sager?
Et dårligt ledet plejehjem har ekstra svært ved at tiltrække kompetente og empatiske medarbejdere!

At yde hjælpe og omsorg for vores ældre medborgee er bestemt ikke et utaknemmeligt job. Tværtimod. Det er en stor personlig tilfredsstillelse at kunne gå hjem med følelsen af at have gjort en forskel. Det er der ikke ret mange brancher, der kan tilbyde.

Dårlig omtale bør derfor ikke afskrække, men snarere kick-starte ambitionen om, at dét vil jeg være med til at gøre bedre!

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Succeshistorier fra fagforeningerne