Socialdemokrat: Flere skal ​​fra værksted til valgplakat

Interview

Socialdemokrat: Flere skal ​​fra værksted til valgplakat

Folketingsmedlem og industritekniker Thomas Skriver Jensen (S) vil have flere arbejdere til at gå ind i politik. Det er tid til en ligestillingskamp for Arbejdernetværket

Thomas Skriver Jensen (S), erhvervsuddannelsesordfører
Billedtekst
Thomas Skriver Jensen (S)
Foto: Folketinget/Marie Hald

Thomas Skriver Jensen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, blev sidste år formand for Arbejdernetværket. Netværket blev stiftet i 2010 og har til formål at få flere arbejdere ind i politik. 

“For dem er der for få af, og det betyder noget, hvilken baggrund man har, når man går ind i politik,” siger Thomas Skriver Jensen til Netavisen Pio og tilføjer:

“For mig handler politik om holdninger, og der står politikere med arbejderbaggrund stærkt. De ved hvad de mener og hvorfor.”

I 2018 var Thomas Skriver industriteknikerelev på en erhvervsskole, som han syntes var nedslidt og underprioriteret. Det ville han gøre noget ved, så han meldte sig ind i Dansk Metal Ungdom og engagerede sig politisk. 

Jeg har set kollegaer, der er kommet alvorligt til skade på arbejdspladsen

I sidste uge blev der sat punktum i en aftale, der bærer Thomas Skriver Jensens aftryk og som sikrer 500 millioner kroner til erhvervsuddannelserne. 

Læs også:Mens fagbevægelsen bløder, skaffer Morten flere medlemmer - læs her hvordan

Som erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokratiet har han været med til sætte udfordringerne med erhvervsuddannelserne på den politiske dagsorden, bidraget til at få løftet SOSU-uddannelserne og investeringerne i de grønne uddannelser, sikre dem i alt en milliard kroner årligt frem til 2030. Han er stolt, men også ærgerlig over, at der ikke er flere som ham i politik.

Skæv repræsentation

Politikernes uddannelsesmæssige baggrund afspejler langt fra sammensætningen i vores samfund. Ifølge en undersøgelse fra CEVEA udgjorde ufaglærte eller faglærte kun 17 procent af politikerne på Christiansborg ved folketingsvalget i 2022, mens 61 procent af de 20-69 årige i det danske samfund er faglærte og ufaglærte. 

“Jeg har set kollegaer, der er kommet alvorligt til skade på arbejdspladsen, fordi vi ikke går nok op i arbejdsmiljøet. Jeg har selv gået på erhvervsskoler, der var underprioriterede. Jeg har erfaringer, der er vigtige at have med i de politiske debatter for at de bliver en del af den politiske dagsorden.”

Læs også:Stor fremgang til Socialdemokratiet i København

Thomas Skriver Jensen tilføjer: “Der er jo også nogen, der skal kunne oversætte akademikerpolitik til helt almindelig dansk, så alle kan være med.”

Arbejdernetværket er snart klar med den plan, der skal sikre, at der er flere arbejdere på stemmesedlen ved næste folketingsvalg. 

Ingen siden Anker

Men det er en udfordring at engagere arbejdere i politik, og det er der mange grunde til, mener Thomas Skriver Jensen:

“Jeg tror at medierne spiller en rolle. Mange arbejdere læser måske Ekstra Bladet, hvor politik bliver trukket hårdt op og malet som et stort teatershow og så tænker de: “Det gider jeg bare ikke, det der,” og det forstår man jo godt.”

Nu er tiden kommet til en anden ligestillingskamp

Et andet problem er, at der er for få politiske forbilleder med arbejderbaggrund i dag. 

“Det er det samme problem, som vi havde med for få kvinder i politik tidligere. Der var ikke nogen, de kunne spejle sig i. Nu er tiden kommet til en anden ligestillingskamp."

Læs også:Pas nu på: Dele af det danske arbejdsmarked er det vilde vesten

Thomas’ eget politiske forbillede er Anker Jørgensen, (S) den sidste statsminister med arbejderbaggrund vi har haft og som gik af i 1982. 

Selvom det er 43 år siden, og der er sket en stigende akademisering i politik, svarer Thomas på spørgsmålet, om han tror Danmark igen får en statsminister med arbejderbaggrund en dag: 

“Ja. Ja, det gør jeg da. Og jo flere Arbejdernetværket hjælper med at stille op, jo større er sandsynligheden.”

Anne-Sofie Søndergaard Bak Madsen

Journalist på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Finn (ikke efterprøvet) den Onsdag den 14.05.2025 - 16:14

At 1/3 af medlemmerne i Soc. Folketingsgruppe skal være fra "værkstedsgumvet" er et rimeligt krav til et arbejderparti. 🌹

Indsendt af Gert (ikke efterprøvet) den Onsdag den 14.05.2025 - 21:14

Det er op ad bakke når selv den ganske udmærkede socialdemokratiske netavis Pio, kan overse at der i går blev uddelt sølv og broncemedaljer til dygtige nyuddannede håndværkere. Den massmannske sølvmedalje blev ved samme lejlighed også uddelt til unge nyuddannede håndværkere der har udvist flid og godt kammeratskab.

Kongehuset med Kong Frederik i spidsen, har dog forstået vigtigheden af et godt varmt håndtryk til en i journalistkredse overset hædring. Det havde nok ikke gået ligeså ufortalt hen, hvis en skribent havde vundet cavling-prisen.

Indsendt af Bo Thomassen (ikke efterprøvet) den Fredag den 16.05.2025 - 15:05

Personligt er jeg flintende ligeglad med, hvilken baggrund folketingsmedlemmer fra Socialdemokratiet og andre politiske partier har - når og så længe bare Socialdemokratiet fører socialdemokratisk politik.

OG der er der blandt andet plads til forbedring/ændring bl.a. i forbindelse med afskaffelsen af Store Bededag.

Socialdemokratiet og resten af regeringen har nemlig opsagt SSA-forliget, som regulerer overførselsindkomster som pension, dagpenge, SU og kontanthjælp, så de følger lønudviklingen.

Det betyder (ifølge Altinget d.15.1.22024) 0,45 procent mindre stigning end nu, medmindre et folketingsflertal efter det næste folketingsvalg laver den beslutning om.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Succeshistorier fra fagforeningerne