Annonce

Ny ballade på museum: Flere medarbejdere, der bad om overenskomst blev fyret kort efter

Den akademiske fagforening DM betegner ledelsesstilen på museet som “meget aggressiv”: “Derfor er det helt afgørende, at der kommer en overenskomst på Arken, så medarbejdergrupperne kan få adgang til at vælge tillidsrepræsentanter, der er fredet for fyringer"
Foto: Arken/Petra Kleis
Marie Nipper, direktør på Arken, Museum for Samtidskunst
Der er igen ballade på Arken, Museum for Samtidskunst, i Ishøj.

Denne gang skyldes balladen en, ifølge den akademiske fagforening DM (Tidligere Dansk Magisterforening), “meget aggressiv” ledelsesstil fra direktøren på museet, Marie Nipper.

Blandt andet er flere medarbejderrepræsentanter, der på vegne af hver deres medarbejdergruppe har underskrevet breve til museumsledelsen med ønske om overenskomst, ifølge DM, blevet fyret kort efter at brevene var blevet afsendt:

“Alle medarbejdergrupper på Arken holdt et møde september sidste år, hvor man blev enige om - fordi deres løn- og arbejdsvilkår var blevet ensidigt forringet af ledelsen - at nu ville man gerne bede om, at der blev forhandlet overenskomster for de forskellige medarbejdergrupper,” forklarer  formanden for de kulturansatte medlemmer i DM, Anders Dalsager, over for Netavisen Pio, og fortsætter:

"Hver enkelt medarbejdergruppe skrev så enslydende breve til Arkens ledelse, hvor man bad om overenskomstforhandlinger. Hvert brev blev underskrevet af en medarbejderrepræsentant.”

"Kort tid efter at de her breve var blevet fremsendt, så blev flere af de medarbejdere, der havde skrevet under på brevene, fyret."

Stor utryghed

Ikke mindst dette forløb har, ifølge DM, slået store skår i tilliden mellem ledelse og medarbejdere. Utrygheden blandt medarbejderne er stor, forklarer Anders Dalsager:

Utrygheden skyldes en meget aggressiv ledelsesstil og usikkerhed om arbejdsvilkårene

"Utrygheden skyldes en meget aggressiv ledelsesstil og usikkerhed om arbejdsvilkårene. Blandt andet, at ledelsen i kølvandet på medarbejdergruppernes breve, begyndte at tale om illoyalitet, og at det ikke var acceptabelt at medarbejdergrupper udenfor arbejdstid mødtes for at tale om deres løn- og arbejdsvilkår og ledelsens linje."

Dalsager og DM konkluderer, at det nu er vigtigere end nogensinde, at der indgås overenskomst med alle medarbejdergrupper, som foruden DM tæller Teknisk Landsforbund, 3F og HK.

"Derfor er det helt afgørende, at der kommer en overenskomst på Arken, så medarbejdergrupperne kan få adgang til at vælge tillidsrepræsentanter, der er fredet for fyringer."

Direktør afviser sammenhæng

Marie Nipper afviser ikke, at medarbejderne er blevet fyret, men hun afviser derimod, at der er en sammenhæng mellem brevskrivernes ønske om overenskomster og så deres efterfølgende fyring:

“Naturligvis ikke,” udtalte Nipper til Politiken den 26. april.

Nipper forklarer over for Politiken, at fyringerne kom som del af en organisationsændring - og også at en af i alt fire fyrede var en leder.

Nipper forklarer yderligere mandag over for ‘Kulturen på P1’, at der ikke er nogen som helst sammenhæng mellem fyringer, og hvem der står som underskrivere på brevene med krav om overenskomster.

det var en udfordrende periode for museet

Om DM’s opfattelse af et udtalt dårligt arbejdsmiljø på Arken forklarer Marie Nipper i ‘Kulturen på P1’, at Arken både i 2022 og i 2023 har været igennem besparelsesrunder, og at “det var en udfordrende periode for museet”.

Vil ikke garantere akademikere overenskomst

DM undrer sig i øvrigt over, at Marie Nipper indtil nu har afvist, at der kan blive tale om at museets akademiske medarbejdere kan få en overenskomst.

Arken har for nylig meldt sig ind i Dansk Erhverv. Museumsledelsen og Dansk Erhverv er nu, ifølge Netavisen Pios oplysninger, gået i gang med at forhandle overenskomst med 3F, Teknisk Landsforbund og HK.

Men ifølge DM har Marie Nipper hidtil blankt afvist, at de seks akademikere på Arken kan få en overenskomst:

Vi har henvendt os til museumsledelsen igennem nu halvandet år

"Vi har henvendt os til museumsledelsen igennem nu halvandet år. Reaktionen fra ledelsen har været, at de afviser at forhandle overenskomst med os. Og de har skrevet til medarbejderne, at akademikerne ikke får nogen overenskomst," siger Anders Dalsager og føjer til:

"Det er ellers ikke særlig vanskeligt at få en overenskomst på plads. Det kræver bare at vi sætter gang i forhandlingerne. Men Arkens ledelse har afvist bare at gå i gang med at forhandle med os."

Over for Politiken vil Marie Nipper ikke garantere, at de akademiske medarbejdere på Arken får en overenskomst. På den anden side bløder hun tilsyneladende en smule op.

Nu lyder Nipper-melodien i hvert fald, at DM først må afvente at overenskomsterne for de øvrige medarbejdergrupper forhandles på plads.

Formanden for de kulturansatte i DM, Anders Dalsager, er uforstående overfor, hvorfor DM skal placeres i en venteposition:

"Men det kan jeg ikke se nogen grund til."

Arken skandaleramt i åbningsåret

Det er ikke første gang, at der er uro på Arken.

Tilbage i februar 2022 fratrådte direktøren for Arken gennem næsten 25 år, Christian Gether, efter længere tids uro på museet.

Både i 2021 og 2022 klagede medarbejdergrupper over dårligt arbejdsmiljø.

Arken så dagens lys i 1996. Museets første direktør var Anna Castberg. Hun måtte stoppe efter godt et halvt år, fordi det blev afsløret at hun i den grad havde pyntet på sit CV og sine eksamenspapirer.

En augustdag i 1996 skrev Jyllands-Posten artiklen "Anna Castbergs lånte fjer". Skandalen var anseelig og dagen efter var Anna Castberg som sunket i jorden. Hun dukkede dog senere op for at forklare skandalen over for flere medier. Det kom hun ikke særlig godt fra.

Marie Nipper startede som direktør august 2022. En af hendes erklærede fokusområder var netop at forbedre det giftige arbejdsmiljø mærkbart.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ingen ballade og ingen blokade, når den førtidspensionerede frisør tager 150 kroner kontant "wallah habibi dankort ikke virke i dag" inden han kører hjem til sin islamisk gifte "enlige" hustru med 10 "enligt forsørgede" børn med far, der har C/O adresse hos fætter.

Det var dog en idiotisk kommentar

Så ganske enig.
Spørgsmålet er om vi kan forvente mere?

Tillidsrepræsentanter er ikke fredet for fyringer. Det koster bare lidt ekstra at fyre dem.
Men det ofrer man gerne hvis man virkelig vil af med dem.

Hvorfor er der ikke krav om ordnede arbejdsforhold i forbindelse med statstilskud?

Godt spørgsmål. - Det må Folketinget, Kulturministeren og Beskæftigelsesministeren kunne svare på....

Selvejende institutioner bør ikke kunne modtage offentlig støtte uden ordnede arbejdsforhold, herunder indgåede overenskomster for samtlige medarbejdere.

Helt enig.

Det er dog utroligt, Marie Nipper ser så rar og venlig ud. Der må ligge en årsag bag modstanden
til fagforeningen.

Bestyrelsen har også haft udskiftninger,så måske går det bedre nu.
Arken vil både oprette et "community advisory board" = på dansk en "samfundsrådgivning" med aktører fra Vestegnen, hvor de sammen kan udveksle erfaringer og på den måde sikre relevans og gensidig læring mellem museum og det omkringliggende samfund.
Med et så storslået program burde en overenskomst, være en ren bagatel.

Nu er der jo også nogen som bytter om på ordene i det, som tidligere var fagforeningernes slogan for mange år siden og lød som følger: gør din pligt og kræv din ret. Det er i dag vendt om til kræv din ret før du gør din pligt.
Der er jo nogen som har mere travlt med at kræve deres rettigheder end de har med at passe det arbejde de er ansat til.

Vores samfund er indrettet på den måde, at den primære omfordeling af de opbyggede værdier på arbejdspladsen foregår ved at der betales løn efter ordnede forhold og overenskomst. Det er overenskomsterne der tegner magtforholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.
Arbejdsgiverne er jo privilegerede af den historiske tradition, at arbejdsgiverne forlods ejer alle de værdier omsætningen tilfører virksomheden.
Og hele det politiske spil cirkulerer om dette forhold.
Ser vi til USA og Tyskland ser vi, hvad der sker, når der er frit spil i løndannelsen. Medarbejderne trykkes ned i løn, og for store andele af værdierne ophobes i holdingselskaberne som profit og udbytte til aktionærerne.
Når det nu er en tydelig tendens i nutiden, at indkomstfordelingen år for år forringes, ender det med, at samfundsmodellen kollapser, hvis lønmodtagerne ikke kan sætte magt bag deres krav.
Således er Ginikoefficienten fra 1980 til nu i Danmark siden Thatcher og Reagan svækket fra 0,22 til 0,303, ligesom direktørlønningerne i samme periode er eksploderet.
Den udvikling er generel for de vestlige økonomier, og er kritiseret i skarpe vendinger af bl.a. topøkonomer som Thomas Piketty, der går ind for både øget topskat og formueskat.
Så jeg er lidt forundret over din kommentar.

Ja, så beder ledelsen sgu da også om ballade...
Held og lykke med det...
Kæmp for alt hvad I har kært...