Nedtoner ønsket om hurtig selvstændighed: “Det kan jo tage 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 år at forhandle”

Grønland:

Nedtoner ønsket om hurtig selvstændighed: “Det kan jo tage 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 år at forhandle”

Naleraqs store stemmesluger, Aki-Matilda Høegh-Dam, drømmer om en ministerpost i en regering sammen med Demokraatit

Aki-Matilda Høegh-Dam
Billedtekst
Aki-Matilda Høegh-Dam (Naleraq)
Foto: Folketinget/Marie Hald

Det grønlandske parti, Naleraq, nedtoner efter valget i Grønland i sidste uge, nu ønsket om hurtig selvstændighed til Grønland.

Naleraq ønsker fortsat selvstændighedsparagraf 21 aktiveret hurtigst muligt. Men det betyder ifølge Naleraqs store stemmesluger, Aki-Matilda Høegh-Dam, ikke, at Grønland vil løsrive sig fra Danmark i morgen. 

Ifølge hende betyder det blot, at Grønland starter forhandlingerne og laver en plan for, hvordan en statsdannelse kan se ud. Grønland skal forhandle med Danmark om blandt andet finans- og valutapolitik, pas- og identitetspolitik, sundhedsvæsenet, forsvar og udenrigspolitik:

Læs også:Aki-Matilda Høegh-Dam er ude af Socialdemokratiets folketingsgruppe efter partiskifte

“Alle de her ting skal vi afdække. Hvis vi starter forhandlingerne i dag, kan det jo tage 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 år at forhandle. Det kan tage lang tid. Det er derfor, vi gerne vil have, at vi skal starte forhandlingerne hurtigst muligt,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam til Politiken. 

Det kan tage lang tid

Foreslår regering bestående af Demokraatit og Naleraq 

På den baggrund mener Aki-Matilda Høegh-Dam også, at der faktisk ikke er så stor forskel på vinderen af det grønlandske valg, partiet Demokraatit, som hele tiden har talt for, at Grønland i forhold til ønsket om selvstændighed “skal skynde sig langsomt” og så partiet Naleraq.

Af samme grund mener hun, at Demokraatit og Naleraq, der fik næstflest stemmer ved valget tirsdag i sidste uge, skal danne regering sammen.

Læs også:Aki-Matilda Høegh-Dam fortsætter i Folketinget ind til videre

Tilsammen udgør de to partier et solidt flertal på 18 mandater ud af det grønlandske parlaments 31 mandater.

I interviewet lægger Aki-Matilda Høegh-Dam, der fik tredjeflest personlige stemmer ved valget til det grønlandske parlament (2.954), ikke skjul på, at hun drømmer om en ministerpost.

Åben for lidt af hvert

Høegh-Dam vurderer selv, at hun har opbygget især udenrigspolitisk erfaring gennem årene som medlem af Folketinget. Men hun er “åben for lidt af hvert” med hensyn til en eventuel kommende ministerpost i en grønlandsk regering.

Naleraq - udbryderparti af Siumut

Naleraq er et udbryderparti af Siumut, Socialdemokratiets søsterparti i Danmark.

Aki-Matilda Høegh Dam var indtil valget i Grønland blev udskrevet medlem af Siumut. Få dage efter valgets udskrivelse meldte hun sig ud af Siumut. Endnu et par dage senere meldte hun sig ind i Naleraq.

Grønlands-kendere vurderer fortsat, at det er mest sandsynligt, at Demokraatit og IA - Inuit Ataqatigiit - danner regering. De to partier har tilsammen 17 mandater. Eventuelt suppleret med det borgerlige parti Atassut, der fik to mandater ved valget. 

Jan Kjærgaard

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Nielsen (ikke efterprøvet) den Mandag den 17.03.2025 - 13:11

Nåda ! Nu har den gode Aki- Mathilda ikke mere så travlt . Jeg forstod det ellers sådan at det var hendes argument for at forlade Siumut, at det ikke gik stærkt nok med løsrivelsesprocessen .

Indsendt af Kurt Jensen (ikke efterprøvet) den Mandag den 17.03.2025 - 17:10

Det er ikke et spørgsmål om hvad Grønland vil, men om vi i DK fortsat vil bruge milliarder i bloktilskud til Grønland, + udgifter som Grønland ikke selv afholder, altså i omegnen af samlet 6 (?) milliarder.
Det skal vi DK ha' en folkeafstemning om.
Så slipper vi også for dette:
"Grønlandsk vildbasse: Nu scorer hun fed dobbeltløn"
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/groenlandsk-vildbasse-nu-scorer-hun-fed-dobbeltloen/10535980

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Mandag den 17.03.2025 - 19:06

Tænker det vil være godt for Grønland at få mere selvbestemmelse og fortsat være med i et rigsfællesskab med Danmark.

Hvis f.eks. USA slår sine ørneklør i Grønland vil der ikke være meget tilbage af værdi for grønlænderne. Et USA har ikke efterladt særlig meget til den oprindelige befolkning af inuitter i Alaska som de lovede guld og grønne skove.

"det vil være godt for Grønland"
hvad er bedst for DK?
Med de udtalelser som fx Múte B Egede er kommet med, så lad os slippe af med dem; hvad Trump gør ved Grønland er en sag for Grønland.
Gi' dem nu den frihed de er så vilde efter
.

Indsendt af Jan Liep Sohn (ikke efterprøvet) den Lørdag den 22.03.2025 - 08:45

Jeg tror ikke det er så ligetil, at 60.000 mennesker på verdens største ø kan drive forretningen Grønland, uden at forøge indtægterne betragteligt. Fiskeri og turisme er ikke nok. Grønland har andre muligheder, f. eks. undergrunden. hvor der findes et utal af mineraler, som den vestlige verden i den grad har brug for.
Her kan Grønland/Rigsfællesskabet udbyde licenser europæiske amerikanske virksomheder for på den måde skabe det økonomiske grundlag for et selvstæntigt Grønland

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.