Lad os tale om bibliotekernes betydning for det lokale fællesskab

Læsning

Lad os tale om bibliotekernes betydning for det lokale fællesskab

Det kommende kommunalvalg er en oplagt mulighed til at tale bibliotekerne op. De er et værn om faktabaseret viden og bidrager til fællesskab. Det skriver kulturkommentator Niels Frid-Nielsen

Bibliotek
Foto: Colourbox
Dette er et debatindlæg og udtrykker skribentens holdning. Bland dig i debatten nedenfor - eller send dit indlæg til os her.

Da de lukkede den lokale filial af folkebiblioteket i min bydel, blev mine børn kede af det. De dryssede ofte forbi for at låne en roman, en film eller et spil.

Da det lokale bibliotek i sommerlandet lukkede, blev hele familien triste. For os var biblioteket et depot, vi kunne fylde op fra, når vi løb tør for medbragt litteratur. 

Men også et sted, vi holdt af at komme, når vi i en ferie havde mere tid til at få lidt inspiration, end til hverdag hjemme i den daglige trummerum.

Grund til bekymring

For mig at se kan hovedbibliotekerne nemlig langt fra klare folkebibliotekernes opgaver alene. Der er grund til at være bekymret over det hæderkronede danske folkebibliotek. 

Læs også:Vil du vinde valget? Så bør du måske læse denne bog

Det viser de tørre tal fra Danmarks Statistik. I 2009 var der 97 hovedbiblioteker. Det var der også i 2023. Men i samme periode faldt antallet af biblioteksfilialer fra 369 til 308. 

Der er altså forsvundet 61 biblioteksfilialer fra landkortet på 14 år, så jeg står næppe alene med oplevelsen af at mangle det lokale folkebibliotek i gåafstand fra familieboligen. 

Måske er tiden inde til at satse mere på de helt lokale tilbud?

I samme periode - fra 2009 til 2023 - er bogbusserne i øvrigt blevet reduceret fra 36 i hele Danmark til nu bare 31. I mine øjne ligner det en ensidig fokusering på hovedbiblioteker, på bekostning af filialer og bogbusser. 

Læs også:Forlag anklages for at facilitere sex - tid til et opgør med sexisme

Måske er tiden inde til at satse mere på de helt lokale tilbud? 

Det totale udlån i alle landets biblioteker er næsten halveret i perioden. Bestanden er faldet fra små 20 millioner bøger i 2009 til 12,5 millioner 14 år senere. 

Mere end bøger

Biblioteker består i dag af meget mere end fysiske bøger, men selv når Danmarks Statistik medtager alle typer materiale, er bestanden faldet markant, fra 24 millioner i 2009 til 14 i dag. 

Og selv om hver anden voksne dansker fortsat jævnligt besøger folkebibliotekerne, så er besøgstallene faldet i det seneste årti. Tendensen forstærkes af det faldende antal ansatte på folkebibliotekerne. 

Antallet af bibliotekarer faldt i samme periode med 400

I 2009 arbejdede næsten fem tusinde mennesker på de danske folkebibliotekerne. 14 år senere var antallet faldet med fem hundrede. 

Læs også:Arbejderbevægelsen taber debatten med lukningen af Cevea

Antallet af bibliotekarer faldt i samme periode med 400. Måske er folkebibliotekerne blevet så meget en del af den danske kernevelfærd, at vi tager dem for givet? 

Fællesskab i stedet for isolation

Måske er der grund til mere aktivt at tage stilling til, hvad vi vil med bibliotekerne i en tid, der præges af digitalisering, fragmentering af byerne og overstimulering fra globale underholdningsplatforme som YouTube, Facebook og Google. 

Måske kan folkebibliotekerne hjælpe mennesker på kanten tilbage til fællesskabet? 

Bør vi igen til at satse mere på de lokale filialer?

Måske kan tilbud om læsekredse, mødre grupper og babybiografer være med til at skabe fællesskab, hvor der før var isolation? 

Og måske kan bibliotekerne for familien Danmark være det værn om faktabaseret viden og kvalitetsfunderede oplevelser, der er så hårdt brug for i disse år? 

Kommunalvalget er en oplagt mulighed

Bør vi igen til at satse mere på de lokale filialer? 

Netop de små biblioteksfilialer kan være med til at skabe sammenhæng og fællesskab i bydele, forstæder og landsbyer, der trues af butiksdød og almindelig opløsning. 

Lad os få en snak om bibliotekernes rolle i det folkelige fællesskab i Danmark. Det kommende kommunalvalg er en oplagt mulighed til at tale bibliotekerne op!

Niels Frid-Nielsen

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.