Hæstorp vil tage byrden fra de mest udsatte: “Vi bliver nødt til at sikre, at de har retten før pligten”
Hæstorp vil tage byrden fra de mest udsatte: “Vi bliver nødt til at sikre, at de har retten før pligten”
Regeringen vil med sin nye ‘værdighedsreform’ møde udsatte borgere med forståelse frem for krav. Råd afventer det konkrete udspil

Socialdemokratiet barsler i løbet af denne uge med en såkaldt værdighedsreform, der skal sikre 12.000 af de mest udsatte borgere ved blandt andet at eftergive gæld til det offentlige, fritage dem fra visse krav og sikre, at kommunerne tager ansvar for borgerne.
Der er nogle, hvor vi bliver nødt til at fjerne ansvaret fra deres skuldre
I Politiken søndag forklarer socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S), at reformen skal gøre op med den tankegang og forventning, den bestemte udsatte gruppe borgere, der ofte kæmper med hjemløshed og psykiske sygdomme, bliver mødt med:
“Vi vil gøre op med ret og pligt for alle borgere og sige, at der er nogle, hvor vi bliver nødt til at sikre, at de har retten før pligten. Vi skal hjælpe dem, selv om det ville være så let at sige, at det var dem, der ikke dukkede op til sidste samtale i jobcentret eller ikke dukkede op, da vi tilbød dem misbrugsbehandling,” sagde Sophie Hæstorp Andersen og tilføjer:
“Det er let hele tiden at pege fingre af disse borgere. Det vil vi gerne vende på hovedet og sige, at der er nogle, hvor vi bliver nødt til at fjerne ansvaret fra deres skuldre.”
Læs også:Regeringen efterlader de isolerede hjemløse på sidelinjen
Særligt eftergivelsen af gælden er et punkt i reformen, der skal være med til at fratage føromtalte gruppe fra ansvar.
Ifølge Politikens tal fra Social- og Boligministeriet har omkring 63 procent af de udsatte borgere i gruppen en gæld til det offentlige.
Det værende sig for bøder for at besidde stoffer eller for kontrolafgifter for at køre uden billet med DSB eller lignende.
Råd optimistiske, men afventende
At møde de udsatte borgere med åbenhed i stedet for krav mener Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte, er en lovende tilgang, men hun forholder sig stadig afventende i forhold til, hvordan den reelle lovgivning bliver udformet.
Ifølge Politiken er der blevet afsat 200 millioner kroner til reformen.
Kommentarer
Vi siger også; gode takter i…
Vi siger også; gode takter i dette udspil, Sophie, men vi afventer lige implementeringen og den social økonomiske konsekvens.🫵
Tilføj kommentar