Emma Holten: Det rammer kvinder hårdt i hele Europa, at lønnen i omsorgsfag er så lav
Emma Holten: Det rammer kvinder hårdt i hele Europa, at lønnen i omsorgsfag er så lav
På tværs af Europa tjener kvinder i gennemsnit mindre end mænd. Debattør og forfatter mener, at samfundet værdisætter omsorgsarbejde for lavt

Emma Holten, debattør, forfatter og feminist
Vejret viser sig fra sin mangfoldige side på årets Grundlovsdag. I hvert fald på Amager i København, hvor DR holder til.
Her er der inviteret til grundlovsarrangement med grundlovstaler og aktiviteter for børn og voksne.
Den ene taler er forfatter, debattør og feminist Emma Holten.
Hun har for nylig skabt en del debat med udgivelsen af sin bog ’Underskud – Om værdien af omsorg’.
I bogen laver Holten en historisk overflyvning af den økonomiske teori og argumenterer for, at omsorgsarbejde er værdisat for lavt i samfundet.
I EU er det gennemsnitlige løngab mellem mænd og kvinder på 13 procent, ifølge tal fra Europa-Kommissionen. Til mændenes fordel.
”Jeg tror, at noget af det har at gøre med, at vi jo også har en stor sektorforskel i lønninger, og jeg tror, at noget af det som rammer kvinder hårdt i hele Europa er, at lønnen i omsorgsfag er så lav,” siger Emma Holten, da Netavisen Pio fanger hende efter grundlovstalen, og tilføjer:
”Så når vi taler ligeløn, så taler vi tit om mænd og kvinder i ens stillinger, og så glemmer vi lidt nogle gange, at kvinder er overrepræsenterede i nogle sektorer, hvor der er enormt lav løn.”
Lige løn for arbejde af lige værdi
Til trods for at europaparlamentsvalg og de opstillede politikere generelt har sværere ved at trænge igennem til vælgerne, så synes Emma Holten sådan set, at der har været gode takter på spørgsmålet om ligeløn i denne valgperiode og valgkamp.
”Jeg synes faktisk, at der er en del, der har løftet ligelønsspørgsmålet. Kira Marie Peter-Hansen (SF red.) har markeret sig godt på det. Og så har vi også fået det her nye ligelønsdirektiv, som jeg personligt tror kommer til at gøre en kæmpe forskel.”
Enormt meget af den lønulighed, der er mellem mænd og kvinder opstår, når mænd ikke tager barsel og kvinder tager rigtigt meget
EU’s direktiv om øremærket barsel til mænd, ser Emma Holten også som et skridt i den rigtige retning
”Øremærket barsel til mænd oplever jeg på en måde som et lønindgreb, fordi vi ved at enormt meget af den lønulighed, der er mellem mænd og kvinder opstår, når mænd ikke tager barsel og kvinder tager rigtigt meget.”
Hvad er den største udfordring for ligelønsspørgsmålet set med EU-briller?
”Jeg tror det er, at der står i EU’s ligelønsdirektiv, at der skal være lige løn for arbejde af lige værdi. Det er jo ikke det samme som lige løn for lige arbejde. Jeg tror, at det her med hvilken værdi forskellige typer arbejde har, er et spørgsmål, vi ikke har løst endnu, hverken sprogligt eller økonomisk. Vi skal spørge os selv, hvilken værdi arbejde har og lade lønnen afspejle det.”
Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.
Tilføj kommentar