25 mulige episoder med udøvelse af negativ social kontrol blandt offentligt ansatte

Forundersøgelse

25 mulige episoder med udøvelse af negativ social kontrol blandt offentligt ansatte

“Vi har længe frygtet, at nogle offentligt ansatte misbruger deres position til at udøve eller muliggøre negativ social kontrol over for borgere, der søger om hjælp. Undersøgelsen tyder desværre på, at denne frygt ikke er ubegrundet,” siger S-minister

Udlændinge-og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Billedtekst
Kaare Dybvad Bek (S), udlændinge- og integrationsminister
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard

En ny forundersøgelse fra Nationalt Center mod Æresrelaterede Konflikter (MÆRK) indeholder 25 beretninger om offentligt ansatte, der ifølge interviewpersonerne har udøvet eller muliggjort udøvelse af negativ social kontrol over for personer i æresrelaterede konflikter.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Eksempler på udøvelsen kan være, hvis en sagsbehandler støtter op om æresnormer over for en person i en æresrelateret konflikt, for eksempel fraråder at tage på krisecenter, uberettiget tilgår og videregiver fortrolige oplysninger eller ikke underretter om forhold, som sagsbehandleren ellers har pligt til at underrette myndighederne om.

MÆRK har været i kontakt med 28 organisationer - både kommuner og civilsamfundsorganisationer - i hele landet, hvoraf der i 10 organisationer var medarbejdere, som kunne genkende problemet. I alt er 25 personer blevet interviewet i forundersøgelsen.

Større undersøgelse på vej

Resultaterne i forundersøgelsen er baseret på de interviewede fagprofessionelles egne beretninger og perspektiver, og MÆRK har ikke haft mulighed for at efterprøve beretningerne blandt de involverede borgere og offentligt ansatte.

Forundersøgelsen belyser og identificerer mønstre

Forundersøgelsen kan ikke sige noget om omfanget af problemet, ligesom der ikke kan generaliseres på baggrund af resultaterne. Men forundersøgelsen belyser og identificerer mønstre, hvor offentligt ansatte angiveligt har udøvet eller gjort det muligt at udøve negativ social kontrol.

Udlændinge- og Integrationsministeriet vil derfor nu med afsæt i forundersøgelsen sætte gang i en større ekstern analyse af eventuel udøvelse af negativ social kontrol og tavshedskultur i offentlige myndigheder. 

Der er med ”Et frit liv i Danmark – regeringens styrkede indsats mod negativ social kontrol og parallelsamfund” sat to millioner kroner af til formålet.

Minister: Forundersøgelse bekræfter mistanke

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) siger at forundersøgelsen bekræfter den antagelse, at nogle offentligt ansatte misbruger deres position:

Vi har længe frygtet, at nogle offentligt ansatte misbruger deres position

“Vi har længe frygtet, at nogle offentligt ansatte misbruger deres position til at udøve eller muliggøre negativ social kontrol over for borgere, der søger om hjælp. Undersøgelsen tyder desværre på, at denne frygt ikke er ubegrundet.”

Læs også:Uro i Socialdemokratiet efter Vad-ballade: Mette Frederiksen er iskold

“Forundersøgelsen peger også på mistillid og frygt blandt personer fanget i æresrelaterede konflikter. Mistillid til, om det offentlige kan beskytte dem. Og frygt for, at medlemmer af familien eller netværket kan og vil tilgå fortrolige oplysninger.”

“Jeg tager sagen meget alvorligt, og derfor sætter vi gang i en større analyse, som også skal komme med konkrete anbefalinger. Jeg har desuden indkaldt ordførere fra Folketingets partier til en gennemgang af forundersøgelsen.”

Vi skal kunne tale åbent og ærligt om den her problematik

“Vi skal kunne tale åbent og ærligt om den her problematik. Og det skal naturligvis ske på en måde, hvor vi ikke samtidig mistænkeliggør alle offentligt ansatte.”

Læs også:“Hverdagsterror og dominansadfærd”: S-ministre også med på den hårde retorik i udlændingedebatten

“Det gør vi arabere ikke”

Her er nogle eksempler fra forundersøgelsen:

En interviewperson fortæller om en ung kvinde, der udsættes for omfattende vold og kontrol af sin familie. Et nærtstående familiemedlem, som arbejder som myndighedssagsbehandler i familiens kommune, har ifølge kvinden truet hende med følgende:

”Jeg holder øje med, hvor du bor. Hvis du skifter adresse, kan jeg slå dig op. Jeg kan slå dig op, hvis du har hemmelig adresse og bor på krisecenter.” 

Læs også:Udlændingeretorik bekymrer lokale S-politikere - Frederik Vad i skudlinjen

Familiemedlemmet har angiveligt brugt sin stilling til at få adgang til sagen uden at oplyse om sin relation til borgeren, hvorefter vedkommende opsøgte kvinden på krisecenteret. Det førte til, at kvinden følte sig nødsaget til at vende tilbage til familien. Interviewpersonen forklarer, at for kvinden var det ”for uoverskueligt at tage den længere. At skulle kontakte politi og alt muligt, da man jo hele tiden er bange for hvad der sker, hvis man anmelder og sådan noget.”

Et andet eksempel er en sagsbehandler i en kommune, der til en samtale med en ung pige i en æresrelateret konflikt, ifølge interviewpersonen rådgiver pigen til ikke at flytte på krisecenter med begrundelsen: 

”Det gør vi arabere ikke”.

Det er haram

Et tredje eksempel er en sundhedsperson, der i forbindelse med en mulig abort angiveligt siger til en borger: ”Det er haram.”

Den tredje erkendelse

Forundersøgelsen bestyrker også de antagelser, som Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Frederik Vad, gav udtryk for i sin meget omtalte tale i april sidste år under Folketingets værdidebat

Her gav Frederik Vad udtryk for, at at fjender af det danske demokrati også findes blandt udlændinge, som på papiret ellers ser ganske velintegrerede ud:

“Og det er jo en erkendelse af, at arbejde, uddannelse, bolig, turpas til foreningslivet og en pletfri straffeattest ikke er nok, hvis man samtidig bruger sin position til at undergrave det danske samfund indefra,” sagde Frederik Vad og uddybede:

Arbejde, uddannelse, bolig, turpas til foreningslivet og en pletfri straffeattest ikke er nok

“Det er ikke længere kun Kærshovedgård, der er epicenteret for den nye værdikamp, det er også Københavns Professionshøjskole. Det er ikke længere kun antallet af politibetjente, lærere, pædagoger eller gadeplansmedarbejdere, der betyder noget.”

Læs også:Vad indstillet til pris: “Der er mange traditionelt borgerlige værdier som er værd at forsvare"

Og:

“Det handler også om nu, hvilken pædagogik, hvilken kultur og hvilken ånd de mennesker, der er i fronten i vores velfærdssamfund og i vores civilsamfund, er bærere af. Hvad møder de de mennesker med? Et parallelsamfund er ikke længere kun et boligområde i Ishøj. Det kan også være et kantinebord i en statslig styrelse. Det kan også være et apotek i Nordsjælland.”

Du kan læse hele forundersøgelsen ved at klikke her

 

I 24 af 25 episoder er borgeren i den æresrelaterede konflikt en kvinde

Facts om forundersøgelsen:

  • I forundersøgelsen indgår 25 unikke, konkrete beretninger om offentligt ansatte, der ifølge interviewpersonerne har udøvet eller muliggjort udøvelse af negativ social kontrol over for borgere i æresrelaterede konflikter.
  • I 10 organisationer ud af 28 organisationer var der medarbejdere, som kunne genkende problemstillingerne, og interviewpersoner fra ni organisationer havde viden om konkrete episoder.
  • I 24 ud af de 25 episoder er borgeren i den æresrelaterede konflikt en kvinde. I samtlige episoder har borgeren etnisk minoritetsbaggrund.
  • De 25 episoder er udelukkende baseret på de fagprofessionelles egne beretninger og perspektiver. Det betyder, at de personer, der indgår i beretningerne, ikke er blevet forelagt oplysningerne.
  • Rigspolitiet har oplyst, at de er bekendt med to straffesager relateret til stillingsmisbrug blandt offentligt ansatte over for borgere i æresrelaterede konflikter.

Jan Kjærgaard

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Thor (ikke efterprøvet) den Fredag den 14.03.2025 - 18:01

Stærkt foruroligende men desværre ikke særligt overraskende.

Indsendt af Niels Duus Nielsen (ikke efterprøvet) den Fredag den 14.03.2025 - 20:48

"Forundersøgelsen kan ikke sige noget om omfanget af problemet, ligesom der ikke kan generaliseres på baggrund af resultaterne".

Det betyder så, at forundersøgelsen ikke bekræfter en skid, og da slet ikke Frederik Vads tendentiøse og generaliserende kritik af mennesker, der ikke tænker ligesom ham. Jeg har stor respekt for Jan Kjærgaard, men jeg forstår ikke, hvordan han kan gå direkte fra sætningen "der kan ikke generaliseres ud fra forundersøgelsens resultater" til at skrive en artikel, der uden videre generaliserer ud fra forundersøgelsens resultater.

Jeg husker et Socialdemokrati, der lagde vægt på kendsgerninger og forskningsresultater og almindelig sund fornuft som grundlag for partiets politik. Men det er mange år siden. I dag er partiet præget af politiske fluevægtere som Vad, der er så ivrige efter at få en ministerpension, at de ikke skelner mellem hörensagen og kendsgerninger, men blot fyrer standpunkter af, som de tror falder i vælgernes smag.

Jeg forstår godt, at så mange socialdemokratiske politikere ikke længere gider at stå på mål for partiet. Socialdemokratiet fører simpelthen ikke socialdemokratisk politik mere.

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Mandag den 17.03.2025 - 13:32

Som svar til af Niels Duus Nielsen (ikke efterprøvet)

Duus: Din totale affejning af alle negative konsekvenser ved tilflytning fra MENAPT-landene er bekymrende. Om du reelt er døv og blind eller stædigt foretrækker at lege struds, må stå hen i det uvisse. Det er i al fald ikke den konkrete virkelighed, du forholder dig til.

Du bekymrer dig derimod over et S-kulturskifte, som du ser det. Jeg ville ærligt talt være langt mere bekymret, hvis ikke S fortsat nægtede at se virkeligheden i øjnene.

Må jeg minde dig om, at vi ikke mere befinder os i 1970erne!

Indsendt af Kurt Jensen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 15.03.2025 - 08:37

'æresnormer', 'æresrelateret konflikt', 'æresrelaterede konflikter', ”Det gør vi arabere ikke”, ”Det er haram”,

'fjender af det danske demokrati', selvom elefanten i rummet ikke nævnes direkte, så er der ikke tvivl om hvem 'fjenderne' er. De har misbrugt den tillid de er vist. De skal ud af DK, + deres familier, + deres imamer, +...

'”Jeg holder øje med, hvor du bor": havde en kollega der selv valgte hvem han ville giftes med, og det var UDEN faderens samtykke, hvorfor der blev truet med drab. Han og pigen valgte at flytte LANGT væk, fordi han vidste at ALLE taxaer med med indvandrer-chauffører ville holde øje med dem
.

Indsendt af Gunnar Johansen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 15.03.2025 - 10:05

Tal fra 2020 viser at der var omkring 40 ansatte muslimske sagsbehandlere i Udlændingestyrelsen!

Indsendt af Gunnar Johansen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 15.03.2025 - 10:10

Som svar til af Gunnar Johansen (ikke efterprøvet)

(Nå, jeg fik ikke skrevet færdig).
Tror vi på at alle 40 laver faglig, saglig, neutral og professionel sagsbehandling?
Fx bruges retten til at nægte "åbenlys grundløs" asylansøgning relativt sjældent.

Indsendt af Pia Hansen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 15.03.2025 - 11:24

Før corona var Danmark et særdeles velfungerende land. Nu ser de yngre generationer spøgelser alle vegne.

Hurra for online kulturen, som har taget styring over alle hendelser i det før corona velfungerende Danmark.

Bøhhh...

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.